Inmiddels telt de wereld 200 miljoen actieve iPads. Je kunt dan wel met recht zeggen dat dit handige gadget een enorm succes is. Vorig jaar lanceerde Apple de iPad Pro, een krachtige 12-inch tablet voor die met recht een vervanger van je notebook kan zijn. Er was veel vraag naar de iPad Pro, maar ook vooral in een kleinere versie. Voor al deze mensen is er goed nieuws want Apple introduceerde gisteravond de iPad Pro in 9,7-inch formaat. 

De nieuwe iPad Pro is eigenlijk niet veel veranderd ten opzichte van zijn grote 12-inch broer. Dit hoeft ook niet want de iPad is dermate krachtig dat hij menig notebook ver achter zich laat. Dit maakt het model erg geschikt voor mensen die zich bezighouden met handelingen die meer kracht vergen. Denk hierbij aan het maken van complexe AutoCAD tekeningen, het gelijktijdig bewerken van meerdere 4k-videostreams of juist handelingen waarbij de Apple Pencil een uitkomst biedt zoals tekenen.

Zoals ik net al aangaf is de hardware nauwelijks verandert. Uiteraard maakt dit model gebruik van een kleiner Retina scherm met een maximale resolutie van 2048 x 1536 (de 12-inch versie heeft 2732 x 2048) maar wel met dezelfde onderliggende A9X-processor en M9-bewegingscoprocessor. Net als bij de iPhone SE is het dus het grotere broertje in een kleiner jasje. Een van de dingen die wel nieuw is op de iPad Pro is de True Tone display. Door middel van een vierkanaals sensor wordt het omgevingslicht gemeten en het scherm hierop aangepast. In een omgeving met warme lichttinten kleurt het scherm ook mee naar de warme kant van het kleurenspectrum en zit je direct onder een TL-buis dan kleur hij weer naar een koelere tint. Dit heeft effect op de manier waarop je hersenen het beeld verwerken en is uiteindelijk natuurlijker voor je beleving. Verder vinden we op dit model de welbekende 12-megapixel iSight camera aan de achterzijde en een 8-megapixel camera aan de voorzijde. Hij ondersteunt dus ook het maken van Live Photo’s en 4k-video.

Net als bij de grotere iPad Pro is ook voor dit model een Smart Keyboard beschikbaar dat aangepast is aan zijn formaat. Daarnaast kun je ook de Apple Pencil gebruiken voor het tekenen of schrijven op het scherm. Erg handig bij dit soort handelingen is dat de iPad Pro herkend of je handen op het scherm rusten. Net als bij een normaal vel papier rust de onderkant van je hand vaak op het oppervlak als je aan het tekenen bent en dit gaf voorheen bij een touchscreen allerlei lastige situaties. De iPad Pro herkend dit gedrag en zorgt dat het scherm niet reageert op je handen, maar weer wel op je vingertoppen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *