In een reeks van reviews rondom het werken vanuit huis is ditmaal de beurt aan een product van XP-Pen. Aangezien ik “normaal” op mijn werk heel veel gebruik maakte van ons smartboard mist ik toch een manier om makkelijk te kunnen tekenen. XP-pen stuurde mij haar draadloze compacte tekentablet, de Deco mini7W, en een grotere variant waarvan de review later verschijnt. Is dit voor mij de manier om thuis te kunnen tekenen? En is het net zo handig als met een smartboard? Let’s check it out!

Krassen en schetsen, mijn manier van uitdenken

Voor mij is tekenen een manier om een complex vraagstuk te analyseren of vertalen naar kleinere deelvragen. Ik vind het prettig om even wat te schetsen, verbanden te leggen en te visualiseren. Maar dat is niet het enige waarvoor ik een smartboard gebruikte. Het is voor mij ook een manier om iets uit te leggen, kennis over te dragen en daarmee een onderdeel van mijn “lesgeven”. Nu brainstorm- en kennissessies virtueel worden gehouden miste ik toch iets. XP-Pen beloofd een eenvoudige manier om tekenen weer onderdeel te maken van je workflow, voor een hele scherpe prijs. Klinkt leuk, maar dat test ik graag even zelf.

Het eerste model dat ik ontving was de Deco mini7W. Het feit dat er “mini” in de naam naar voren komt zegt genoeg. Het is inderdaad de kleinste telg uit de familie. Toch is het een mooi formaat voor een tekentablet voor wat kliederen en virtueel krassen. Hij past makkelijk in je tas en is dus ook handig voor onderweg of voor die enkele keren dat ik op kantoor kom. Hij is 26 centimeter breed en 16,2 centimeter hoog. Dit is het volledige formaat van de tablet, maar het daadwerkelijk te gebruiken oppervlak is met 17,7 bij 11,1cm kleiner. 

8192 drukniveau ’s

Het oppervlak van de Deco mini7W is drukgevoelig. Dit wil zeggen dat de druk die je uitoefent op het oppervlak bepaald hoe dik de lijn wordt die je zet. De gevoeligheid wordt bepaald door maar liefst 8192 niveaus. Dit is niet alleen erg fijn als je iets aan het tekenen bent, maar ook als je hem gebruikt om handgeschreven notities te maken. Ik doe dit wel eens bij een afbeelding of in een document. Als je dan weinig druk uitoefenend op het oppervlak, krijg je mooi dunne lijnen bij je letters.

Opladen van je stylus is verleden tijd

De meegeleverde stylus is een zogenaamde passieve stylus. Dit wil zeggen dat hij niet opgeladen hoeft te worden, of de batterij naar verloopt van tijd vervangen moet worden. Hier hoef je dus niet naar om te kijken. Om je toegang te geven tot twee veelgebruikte acties kun je gebruikmaken van de knoppen op de stylus. Dit is ideaal om bijvoorbeeld snel om te schakelen naar een gum om wat van je tekst weer weg te halen. Door middel van de XP-Pen software kun je zelf bepalen welke functies er onder de knoppen beschikbaar zijn. Je kan het dan ook een beetje vergelijken met je muisknoppen. De stylus werkt tot onder een hoek van 60 graden. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je hem constant in dezelfde hoek moet houden.

Op het tablet zijn acht drukknoppen aanwezig om je workflow te vereenvoudigen. In Photoshop zijn twee van de knoppen ingesteld voor het in- of uitzoomen van je afbeelding. Dus wanneer je tot in het kleinste detail een foto aan het bewerken bent, dan maken deze knoppen het je stukken makkelijker. Je hoeft niet terug te grijpen naar je muis en kan gewoon met het tablet blijven werken. Zo hebben alle knoppen een andere functie en wisselt dit ook per applicatie. De XP-Pen software geeft je net als bij de stylus de mogelijkheid om de knoppen naar eigen wens te configureren.

Geschikt voor alle besturingssystemen, behalve iOS

De Deco Mini7W is geschikt voor apparaten voorzien van Microsoft Windows, Linux, MacOS en Android. Op een computer of laptop met Windows plaats je eenvoudig de USB-dongle om hem draadloos te gebruiken, of via de meegeleverde USB-C-kabel. Er wordt ook een micro-USB-adapter meegeleverd. Je hebt geen stuurprogramma’s nodig om hem te gebruiken en hij werkt dus direct. Op Android toestellen kun je hem aansluiten middels de USB-C kabel en hiermee hem ook op je smartphone of tablet gebruiken. Ook Chromebooks worden ondersteund, wat dit tekentablet ideaal maakt voor educatieve toepassingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *