Naast eten en water vinden we Wi-Fi inmiddels ook op de lijst met primaire levensbehoeften. Onze smartphones, tablets en smart tv maken verbinding met het internet via dat handige draadloze signaal in je huis. Maar wat als dit signaal verre van optimaal presteert? Of de dekking in sommige delen van je huis niet goed is? In dit blog geef ik je 5 handige tips voor het verbeteren van je Wi-Fi prestaties in huis.

1. Profiteer van je dual-band router

Wanneer je een dual-band router hebt dan kun je gebruik maken van zowel de 2,4 GHz als de 5GHz-band. De meeste mensen gebruiken echter de traditionele 2,4GHz variant. Je raad het al, die is vele malen drukker bezet. Je bent immers niet de enige met een draadloos netwerk in de buurt, dus dit is wel iets waar je last van kunt hebben. Verbind met je 5GHz-netwerk en laat de 2,4GHz variant lekker links liggen. Eventueel kun je er zelfs voor kiezen om de 2,4GHz-band volledig uit te schakelen.

2. Ga voor het minst drukke kanaal

Het kiezen van een rustig kanaal voor je draadloze communicatie maakt een enorm verschil in de stabiliteit en prestatie van je Wi-Fi signaal. Je kunt er gerust vanuit gaan dat zo’n 8 van de 10 mensen zich totaal niet bezig houden met dit soort instellingen in een router en dit is dan ook gelijk een voordeel. Door gebruik te maken van wat slimme software of apps kun je zo zien welk kanaal het drukste is. Pas vervolgens je kanaalkeuze aan naar een kanaal waar het erg rustig is en je hebt op die manier geen last meer van de andere draadloze netwerken om je heen.

3. Voeg een repeater toe tegen zogenaamde blind spots

Sommige plaatsen in je huis zijn nu eenmaal minder goed bereikbaar voor je Wi-Fi signaal. Dit kan te maken hebben met de constructie van je huis, eventuele storende apparaten of net iets teveel afstand voor de sterkte van het signaal. Door slim gebruik te maken van repeaters kun je het draadloze signaal van je router oppakken en versterkt weer doorsturen. Hiermee vergroot je het bereik van je signaal en geef je het wat meer kracht om ook op de lastige plaatsen te komen.

4. Plaats extra antennes of juist specifieke typen

Sommige routers zijn voorzien van ingebouwde antennes. Dit is meestal toereikend voor in een woonkamer, maar vooral als je meerdere etages hebt dan kom je nog wel eens te kort. Vaak hebben dit soort routers ook de mogelijkheid tot het aansluiten van extra externe antennes en dit is zeer handig. Door een extra antenne aan te sluiten kun je  eenvoudig het bereik van je Wi-Fi signaal vergroten. In sommige gevallen is het ook aan te raden om te kijken of je wel het meest efficiënte type antenne op je router hebt. Er zijn antennes die zorgen voor een redelijk breed bereik maar minder ver en sommige antennes richten zich juist meer op afstand. Wil je extra goed bereik in de loods achter je huis, kies dan eens voor een buitenantenne en richt hem richting de loods. Is het bereik op de etages recht boven je router goed maar in de keuken minder, dan is een antenne met een breed bereik meer jouw ding. Je zit dus niet vast aan wat de leverancier bij de router meelevert.

5. Voorzie je router van DD-WRT firmware

Dit is een optie die niet geschikt is voor iedereen. Het vergt namelijk wel een beetje kennis van zaken. Toch krijg je met de DD-WRT firmware op je router een enorme hoeveelheid extra mogelijkheden tot je beschikking. Een soort van “advanced mode”. Je kunt bijvoorbeeld meer controle uitoefenen op de gevoeligheid van je Wi-Fi signaal. Over het algemeen wordt de prestatie van je draadloze router ook als beter beschouwd na de installatie van DD-WRT en om over de vele extra mogelijkheden nog maar te zwijgen. Dikke aanrader dus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *