Sneller processoren, heftige graphics en dolby surround op je smartphone is geen enkel probleem. We stoppen er een dubbele flitser in met zaklamp functie en weet je wat, misschien wel gewoon 4 camera’s in plaats van. De mogelijkheden zijn eindeloos en we ontwikkelen steeds sneller nieuwe techniek. Het enige dat nog een constante beperking blijft in het geheel is de accu. Wordt het niet eens tijd dat we hier een flinke stap in maken?

Wist je dat we in 2009 al de beschikking hadden over accu die ruim 40% meer capaciteit? Niemand minder dan Sony heeft zich bezig gehouden met de ontwikkeling van de zogenaamde Lithium Sufur (Li-S) accu. Maar anno nu kun je nog steeds niet naar de winkel en een dergelijke batterij halen voor je smartphone. Zeg nu zelf, wie wil er nu niet 40% meer capaciteit in zijn smartphone accu?

Een van de problemen met de Li-S accu’s is het snelle aftakelen van de batterijen. Leuk dat je 40% extra capaciteit hebt, maar minder leuk als je hem na een half jaar opladen amper meer vol krijgt. Dit maakte het voor Sony erg lastig om de nieuwe typen accu’s verder te ontwikkelen tot een commercieel product. Uiteindelijk dus ook de reden dat je ze nog niet op iedere hoek van de straat kunt kopen. Voor Sony nog steeds een vraagstuk waar ze op zoek zijn naar een goede oplossing. Tot die tijd kunnen we dus alleen maar afwachten.

Toch is het merk ook druk met de ontwikkeling van een ander type accu, de Magnesium-Sulfur (Mg-S) variant. Ondanks dat het hier ook om een zwavel accu gaat werkt hij toch iets stabieler en is hij daarnaast ook efficiënter en goedkoper dan de huidige Lithium-Ion accu’s die we gebruiken. En zelfs een stuk lichter. Sony verwacht dit type accu rond 2020 op de markt te kunnen brengen voor de consument. Vooral het gewicht is een interessante factor, want dit is bijvoorbeeld bij drones een remmende factor. Door de zware accu verlies je vliegtijd omdat het geheel in de lucht gehouden moet worden. Zelfs met dezelfde capaciteit maar een lager gewicht kun je dus eigenlijk langer vliegen.

Ze hebben bij Sony nog wat te doen de aankomende jaren, maar de ontwikkeling is dus nog in volle gang. Laten we hopen dat ze er wat jaartjes eerder komen, dan hoeven we niet iedere dag meer onze smartphone op de laden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *