Synology kiest er altijd voor om haar klanten een ruime keuze te geven aan NAS-apparaten. Als we kijken naar de recente modellen met 4-bays, dan vinden we de DS414, de DS414j en de DS415+. Het lijkt erop alsof het steeds moeilijker wordt om je keuze te maken, want waar zit het verschil nu in? Alle drie de modellen lijken namelijk identiek, maar verschillen erg in prijs. We richten ons in deze review specifiek op de DS415+ en laten je zien wat er nu eigenlijk zo verschillende is aan dit model.

Als we naar het ontwerp kijken van de DS415+ dan is er eigenlijk geen verschil met zijn minder krachtige voorganger, de DS414(j). Je kunt je dan afvragen of de DS415+ dan echt wat meer te bieden heeft. Toch is het verstandig om je niet te laten misleiden door zijn eenvoudige uiterlijk, want de DS415+ heeft het ‘plusje’ achter zijn naam niet voor niets. Synology staat erom bekend dat ze er echt wel voor zorgen dat een plus-model zijn geld waard is, want onder de motorkap zitten er aardig wat verschillende met de andere twee 4-bay modellen.

Een van de eerste verschillen die we in de hardware vinden is de gebruikte processor. De DS415+ heeft de krachtige Intel Atom C2538 gekregen met een kloksnelheid van 2,4GHz. Deze processor is een Quad-Core processor en erg geschikt voor het uitvoeren van meerdere handelingen tegelijkertijd. Als we kijken naar de DS414j, dan zien we hier bijvoorbeeld de tammere MINDSPEED processor en in de DS414 een MARVELL Armada XP. Kijken we naar de hoeveelheid DDR3-geheugen in de apparaten, dan krijg je in de DS415+ maar liefst 2GB. Dit is vier keer zoveel als in de DS414j en 2 x zoveel als in de DS414. Er zit wel degelijk een flink verschil in de aanwezige hardware.

Met de huidige ondersteuning voor harddrives binnen de DSM firmware is de maximaal ondersteunde grootte 6TB. Wanneer je geen gebruik maakt van extra beveiliging voor je opslagruimte kun je in de DS415+ een volume maken van maximaal 24TB. In de praktijk zien we echter vaak dat er gekozen wordt voor een RAID-oplossing met extra beveiliging voor de opslag. Op dit moment wordt er door Synology nog geen geschikte uitbreiding opgegeven die je kunt aansluiten op de DS415+. Het plaatsen over verwijderen van een harddrive is erg gemakkelijk, want dit model is ook voorzien inbouwsleden met klik-geleiders. Geen gerommel met losse schroeven dus.

Het is geen verassing dat de DS415+ voorzien is van een tweetal Gigabit Ethernet-poorten met ondersteuning voor Link Aggregation. Hiermee is het mogelijk om een hogere doorvoersnelheid en een verbeterde beschikbaarheid te realiseren. We vinden ook de welbekende eSATA-poort weer terug op dit model. Deze poort is uitermate geschikt voor het aansluiten van extra externe opslagmedia. Verder krijg je nog een tweetal USB3.0-poorten ter beschikking waarop je ook externe opslag of een apparaat als een printer kunt aansluiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *