Kingston brengt met haar nieuwe A1000 een budgetversie NVMe SSD op de markt. En dit is geen makkelijk markt om vandaag de dag nog je product in te lanceren. Met tegenstanders als Western Digital en Samsung is het verre van eenvoudig om flink te scoren. Toch is een dergelijke SSD wat mij betreft meer dan welkom.

Budget, maar wel een NVMe SSD

Toch blijft een budget SSD interessant. Misschien niet voor eenieder die de beste high end prestaties wil, maar aan de andere kant ook weer wel. Het is nog steeds een oplossing voor wie bijvoorbeeld een beperkt budget heeft, of hardware die simpelweg niet sneller kan. Een dergelijke SSD levert dan nog steeds een enorme performance boost over het gebruik van een SATA harddisk of SSD. In het geval van de A1000 zit de beperkende factor in zijn PCIe mogelijkheden. Ja, het is een type M.2 /2280 SSD, ja hij gebruikt NVMe technologie, en ja hij is dus PCIe i.p.v. SATA. Maar toch kun je hem niet vergelijken met bijvoorbeeld de eerder gereviewde WD Black NVMe SSD. Kingston maakt namelijk gebruik van maar 2 lanes van de PCIe bus, waar WD en Samsung inzetten op 4 lanes. En dit is een wereld van verschil. In het geval van PCIe 3.0 kom je met 2 lanes niet boven het de 2 GBps, waar de snellere jongens net tegen de 4 GBps aanlopen.

Het vergelijken tussen dergelijk verschillende SSD’s is dan ook niet zo heel bijzonder in sommige gevallen. Toch is het aan de andere kant we interessant om te zien hoe ze in verhouding tot elkaar scoren. Een theoretisch sneller model hoeft het helemaal niet zo goed te doen in de praktijk, en een maximaal presterende budget SSD kan dan ineens leuk uit de hoek komen. Kingston maakt in haar A1000 SSD’s gebruik van een 4 channel Phison E8 controller in combinatie met 3D NAND geheugen.

Leverbaar in drie uitvoeringen

Je kunt hem in drie verschillende formaten krijgen, namelijk een 240GB, 480Gb en 960GB variant. Alle drie de modellen zijn voorzien van dezelfde controller, maar er zit wel verschil in de snelheden die met ieder model kunnen worden gehaald. De 240GB variant moet 1500MB/s kunnen lezen en 800MB/s schrijven. Neem je de 480GB of de 960GB variant, dan verandert enkel de schrijfsnelheid en kom je uit op respectievelijk 900MB/s en 1000MB/s. Voor het aantal IOPS is dit niet anders en levert Kingston volgens eigen zeggen 100k/80k, 100k/90k en 120k/100k.

Conclusie

Ook al is de Kingston A1000 met zijn PCIe x2 bus niet de allersnelste, het is nog steeds een goede upgrade van je pc. Tenminste, als jij behoort tot de groep mensen die zich richten op een budget SSD. Voor high end gebruikers is zijn snelheid niet toereiken, die zoeken het maximale van het spectrum en zullen eerder neigen naar een oplossing van Western Digital of Samsung. Maar wie op zoek is naar een budgetvriendelijke NVMe SSD zit met de A1000 heel goed. Je krijgt wat het merk beloofd en als je nu een SATA harddisk of SSD hebt ga je er flink op vooruit qua snelheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *