Een groot voordeel van een merk als Synology is de enorme diversiteit aan NAS-apparaten dat het merk produceert. Dit zorgt ervoor dat er voor iedereen en elk realistisch budget wel een model verkrijgbaar is dat aansluit bij de wensen van de klant. Met de DS115j richt Synology zich op klanten die geen bakken met geld uit willen geven aan een dure NAS, maar toch allerlei handige toepassingen voor het apparaat kan bedenken. Een perfect instapmodel voor iemand die genoeg heeft aan één harddisk in zijn NAS voor een scherpe prijs.

De DS115j is compact en licht van gewicht mede doordat er maar één harddisk in kan worden geplaatst. Je zit hiermee dus vast aan de huidige maximale opslagcapaciteit van de firmware van 6TB en kunt geen extra veiligheden inbouwen voor als deze harddisk defect raakt. Maar wat als je dit nu eigenlijk ook helemaal niet hoeft, en je met deze 6TB prima uit de voeten kunt? Juist, dan heb je simpelweg genoeg aan de DS115j. Maar vergis je niet, ondanks dat dit het instapmodel is en je maar één harddisk kunt plaatsen is de DS115j net als ieder model voorzien van de geweldige DiskStation Manager (DSM) software. Je kunt dus bijna alle functies die je tegenkomt op een enteprise-model ook gebruik in je kleine DS115j.

De DS115j is voorzien van een MARVELL Armada 370 processor. Dit merk processor komen we ook tegen in andere modellen van Synology en biedt prima prestaties in de apparaten. In de DS115j wordt gebruik gemaakt van een kloksnelheid van 800 MHz, een drijvende komma-eenheid, ondersteuning voor hardwarematige encryptie en 256 MB DDR3 geheugen. Zoals we eerder in deze post al schreven is op dit moment de maximale opslagcapaciteit 6 TB (kan dus nog meer worden) en kun je kiezen uit de traditionele SATA-harddisk of een SSD.

Aan de voorzijde van het apparaat vinden we geen extra aansluitmogelijkheden en ook de harddisk-slede die we van andere modellen kennen ontbreken op dit model. Voor het inbouwen van een harddisk is het dus nodig om de behuizing open te schroeven en de harddisk handmatig te bevestigen in de slede.
Aan de achterzijde is de DS115j uitgerust met een tweetal USB-2.0 poort en een Gigabit Ethernet-poort.

In tegenstelling tot de laatste NAS die we op de testbank hadden staan uit de ‘J-serie’, is de behuizing van de DS115j wel wit. Door de energiezuinige processor en het feit dat je slechts één harddisk kan inbouwen is het energieverbruik van dit model wel zeer laag. Volgens Synology is het verbruik in slaapstand 4,97W en bij belasting 10,52W. Of dit in de praktijk ook echt het geval is zien we verderop in de resultaten van de energietest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *