Voor deze review heb ik een drietal nieuwe USB-sticks van Kingston ontvangen. Alle drie de nieuwe modellen komen uit de DataTraveler reeks en hebben naast het opslaan van je bestanden extra focus op beveiliging. Want naast het feit dat er ruimte moet zijn om je documenten te kunnen bewaren is het ook belangrijk dat je beschermd bent tegen misbruik bij verlies of diefstal. Een van de USB-sticks gaat zelfs zover dat hij ook automatisch een back-up van je bestanden kan maken naar de Cloud. Tijd om nader te kijken naar de DataTraveler Vault Privacy 3.0, de DT Locker+ G3 en de DataTraveler 4000 G2.

Kingston DataTraveler Vault Privacy (DTVP) 3.0

Kingston geeft je met de DataTraveler Vault Privacy 3.0 niet alleen opslagruimte, maar een geheel eigen digitale kluis. En dan ook nog eens makkelijk mee te nemen. De stick is voorzien van extra software van Kingston waarmee je bestanden worden beschermd door middel van een wachtwoord. Dit gecombineerd met de 256-bit AES-hardware versleuteling zorgt ervoor dat andere niet zomaar bij je data kunnen komen. Het instellen van het wachtwoord is verplicht en hiermee is de stick altijd ingesteld als jouw persoonlijke kluis.

Een van de eigenschappen van de DTVP 3.0 is dat hij FIPS 197 gecertificeerd is. Veel bedrijven en voorschriften rondom gegevensdragers vragen vaak om het gebruik van een FIPS-gecertificeerd medium. Door het gebruik van AES-256 encryptie voldoet hij aan de voorschriften van de Federal Information Processing Standards Publication. Juist, FIPS dus.

Kingston heeft toch besloten een krachtigere vorm van versleuteling toe te passen op dit model en de DataTraveler 4000G2. Die passeert zo ook nog de revue. Door de standaard AES-256 versleuteling uit te breiden naar het zogenaamde AES-XTS  is de versleuteling nog sterker. Dit gecombineerd met de ondersteuning voor complexe wachtwoorden met een maximale lengte van 16 karakters levert een zeer goede beveiliging op. Voor bedrijven is het mogelijk om een eigen logo en nummering te laten toevoegen aan de sticks voor het vereenvoudigen van beheer.

Kingston DataTraveler 4000 G2

De overtreffende trap is van de DataTraveler Vault Privacy (DTVP) 3.0 is de 4000 G2. De voorgeschreven snelheid en opslagcapaciteit is hetzelfde als de DTVP 3.0 en qua design lijkt hij identiek. Toch zit er wel wat verschil onder de motorkap.

Dit model is ook prima geschikt om te gebruiken in zakelijke omgevingen. Sterker nog, hij komt wel de mogelijkheid voor centraal beheer. Zo kan de IT-omgeving de 4000G2 USB-sticks voorzien van vooraf ingestelde beleidsregels, bijvoorbeeld de lengte van het wachtwoord, en bij verlies of diefstal de sticks op afstand wissen (wanneer aangesloten op een computer). Hiervoor kan gebruik gemaakt worden van de optionele SafeConsole software.

De bestanden die je opslaat worden op basis van je wachtwoord versleuteld. De USB-stick is voorzien van 256-bit AES XTS encryptie, net zoals de DTVP 3.0. Toch is er een verschil in de FIPS certificering. Dit model is voorzien van FIPS 140-2 Level 3 goedkeuring. Het verschil tussen beide zit niet in de encryptiemethode, maar in de beveiliging van de printplaats zelf. Met een FIPS 140-2 certificering mag je er vanuit gaan dat hij ook bescherm is tegen misbruik van de elektronica voor toegang tot de gegevens. Net weer een tandje hogere beveiliging door het rekening houden met de fysieke beveiliging. Ook dit model kan voorzien worden van een eigen logo en nummering voor het vereenvoudigen van beheer.

DT Locker+ G3

Als laatste model in de serie heb ik de DT Locker+ G3. Dit model is niet voorzien van FIPS certificering maar beidt wel een veilige opslag van je bestanden. Door middel van hardware versleuteling en je persoonlijke wachtwoord wordt de data veilig bewaard op deze robuuste USB-stick.

Back-up van USB naar Cloud

De Locker+ G3 komt wel met een handige extra functionaliteit die je bij de andere twee modellen weer niet ziet. Door middel van een handig stukje software op de USB-stick kun je gebruik maken van de USB naar Cloud back-up. Mocht er onverhoopt iets gebeuren met je USB-stick, bijvoorbeeld verlies of diefstal, kun je altijd je bestanden nog downloaden vanaf je favoriete Cloud dienst. De software biedt ondersteuning voor Microsoft OneDrive, Google Drive, MEGA en nog een aantal andere bekende cloud opslagdiensten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *