Onlangs schreef ik een review over de W2810Pro NAS van Thecus. Dit model was voorzien van Windows Server 2012 R2 Essentials en richtte zich eigenlijk op een specifieke doelgroep. De N2810Pro is het broertje van dit model. Hij is niet gebaseerd op Microsoft Windows Server maar maakt gebruik van Linux als besturingssysteem. En dit merk je eigenlijk in alles. Benieuwd hoe dit model zich gedraagt? Lees dan snel verder.

Thecus stuurde ons beide modellen om te reviewen. Mocht je de review van de W2810Pro nog niet hebben gelezen dan moet je dat zeker even doen. Maar goed, nu even terug naar de N2810Pro. De NAS maakt dus gebruik van Linux als besturingssysteem. Dit is niet heel bijzonder want veruit de meeste NAS-apparaten doen dit. Thecus heeft hier een eigen sausje overheen gegoten om het optimaal aan te laten sluiten bij haar NAS.  Ze noemen het zelf ‘ThecusOS™ 7.0’. Als ik even terugkijk naar het eerdere model van Thecus gebaseerd op Linux dat ik kreeg voor een review dan is deze nieuwe versie een enorme stap voorwaarts. De toenmalige N2310 was voorzien van een redelijk ouderwetse interface die niet echt het gevoel gaf dat je met moderne techniek te maken had. Inmiddels hebben ze dit flink aangepakt en ziet het er weer wat meer van deze tijd uit. Een beetje zoals bij QNAP.

Ook dit model is onder de motorkap voorzien van een Intel Celeron N3160 Quad Core processor. Die heeft het iets makkelijk dan bij de W2810Pro puur omdat het ThecusOS wat minder drukt op de hardware. De specificaties van dit model verschillen ook op de andere vlakken eigenlijk niet. Het interne geheugen is ook 4GB RAM en uitbreidbaar tot 8GB. De HDMI en Display Port aansluitingen zijn hier echter iets minder belangrijk en meer gericht op aanvullende mogelijkheden van de NAS. Bij de Windows variant van dit model zijn ze ook echt noodzakelijk om de installatie af te kunnen ronden. Bij dit model kun je de installatie eenvoudig via een webinterface doen, zoals we dit ook zien bij merken als Synology en QNAP.

Met de beschikbaarheid van ThecusOS 7.0 kun je het apparaat eenvoudig voorzien van allerlei andere handige mogelijkheden. Dit doe je door het installeren van apps. Je hebt hier een eigen soort App Store voor waar je bijvoorbeeld kunt kiezen voor het installeren van WordPress, Plesk of legio aan andere applicaties. Dit vereist over het algemeen niet meer dan een druk op de knop. Ja de NAS is hoofdzakelijk bedoeld voor het huisvesten van al je bestanden, maar het is toch erg makkelijk dat hij multi-inzetbaar is.

Het transcoderen van 4k-video’s behoort ook tot de mogelijkheden voor eenieder die veel video’s afspeelt op verschillende apparaten. De N2810Pro zorgt dan voor het schalen van de video in plaats van dat het afspeelapparaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *