Solid State Drives zijn niet meer bijzonder en vind je tegenwoordig in de meeste computers en laptops al terug. Toch verandert er onderhuids regelmatig wat. Leg je een SSD van 2 jaar oud naast een nieuwe, dan zien ze er over het algemeen identiek uit. De technologie die gebruikt wordt kan echter compleet verschillend zijn. In deze review ga ik aan de slag met de 1TB Sandisk Ultra SSD voorzien van 3D NAND-technologie en zijn broertje, de WD Blue 1TB. 

Waarom een SSD?

Waarom zou je kiezen voor een Sandisk of WD SSD? Nou, daar kunnen een aantal redenen voor zijn. De grootste reden is eigenlijk wel de enorme snelheidswinst van je computer. Het opstarten gaat sneller, je programma’s reageren vlotter en met gamen heb je minder laadtijd. Als dat nog niet genoeg is dan heb je ook nog eigenschappen als: een lager stroomverbruik, minder geluidsproductie en duurzaam.   

3D NAND-technologie

Ik schreef het net al even. De techniek die tegenwoordig gebruikt wordt voor SSD’s verschilt met dat van een paar jaar terug. De inzet van 3D NAND-technologie is hier een mooi voorbeeld van. Het verschil ten opzichte van de traditionele SSD is de manier waarop de cellen worden opgeslagen. Dit gebeurd verticaal in plaats van naast elkaar. Hierdoor heb je minder dies nodig om de benodigde opslagcapaciteit te bereiken.

Combineer je dit met het gebruik van Triple Level Calls (TLC) ten opzichte van Single Level Cell-geheugen (SLC) dan scoort deze technologie hier 3 bits per geheugenelement in plaats van 1 bit. De SSD’s voorzien van 3D-NAND SSD’s zijn berekend op vier tot vijf keer zoveel geschreven terabytes als regulier TLC-NAND.

De Sandisk Ultra 1TB SSD en de WD Blue SSD zijn op de buitenkant na helemaal identiek. Niet geheel raar, want Sandisk is overgenomen door WD. Beide SSD’s maken gebruik van een Marvell Controller en Sandisks 64-laags 3D TLC NAND en bieden een opslagcapaciteit van 1 TB. Door het 2,5 inch formaat passen ze prima in een laptop of desktop. Er is ook een M.2 variant verkrijgbaar, echter alleen in de WD Blue uitvoering. Sandisk beloofd net als WD een maximale sequentiële leessnelheid van 560MB/s en schrijfsnelheid tot 530MB/s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *